Іспанська паелья з куркою-класичний рецепт в домашніх умовах

0
22

не обов’язково їхати в іспанію, щоб спробувати знамениту класичну паелью з куркою, цілком можливо приготувати її в домашніх умовах і отримати справжнє задоволення. Рецепт паельї, як самостійної страви, складався не один десяток років. Саме слово в перекладі означає» сковорода”, на яку бідний люд викладав все, що зміг знайти в будинку з продуктів.

Поступово з’явилася традиційна основа страви, що складається з рису, трохи підфарбованого шафраном, смаженому на оливковій олії. Потім на сковорідку почали додавати курку, використовувати в рецепті різні морепродукти, овочі. У підсумку вийшла гордість національної іспанської, а точніше, валенсійської кухні – її величність паелья. І якщо ви запитаєте, який рецепт з них справжній, класичний, відповісти на питання утрудняться навіть знавці іспанської кулінарії. Все! на сьогоднішній день існує близько 300 варіантів, і всі вони правильні.

Паелья з куркою-класичний рецепт

Найпростіший рецепт приготування класичної паельї, що склався століттями, що відповідає всім канонам і традиціям.

Знадобиться:

  • куряче філе – гомілка) – 8 шт.
  • курячий бульйон-1,5 літра.
  • рис-300 гр.
  • лук-головка.
  • помідори-парочка.
  • солодкий перець-1 шт.
  • лимон.
  • часник-4 часточки.
  • зелений горошок заморожений-5 великих ложок.
  • паприка, куркума – по чайній ложці.
  • шафран-щіпка.
  • гострий перець – ½ чайної ложки.
  • оливкова олія – ½ склянки.
  • біле сухе вино – 200 мл
  • сіль, мелений перець – за смаком.

Традиційно, в блюдо кладеться шафран, який красиво підфарбовує рис в золотистий відтінок. Якщо приправи не виявилося під рукою, допустима заміна куркумою.

Як приготувати:

  1. зваріть курячий бульйон, вимкніть плиту, киньте щіпку шафрану. М’ясо для бульйону береться окремо.
  2. підготуйте до роботи овочі. Болгарський перець звільніть від насіннєвої частини, м’якоть поріжте кубиками. Аналогічно поріжте помідори, але спочатку зніміть з них шкірку (зробіть хрестоподібний надріз, потім обшпарте, щоб легше знімалася).
  3. покришите кубиками цибулю, часникові зубки.
  4. підготуйте гомілки-відокремте м’ясо від кістки, зніміть шкірку.
  5. розігрійте на сковорідці масло, викладіть гомілку, порізану шматочками. Смажте курку до приємної рум’яності. Після перекладіть на тарілку.
  6. у масло, що залишилося на сковороді, закиньте приправи (куркуму, паприку, червоний чилі, мелений чорний перець). Прогрійте масло протягом буквально хвилинки, щоб розкрився аромат прянощів.
  7. викладіть цибулю з часником, прожарьте пару хвилин.
  8. відправте обсмажуватися помідори з болгарським перцем. Помішайте овочі, смажте 3-5 хвилин, не зменшуючи вогню і постійно помішуючи.
  9. засипте рис, розмішайте. Продовжуйте обсмажувати ще 3-5 хвилин, щоб крупинки просочилися ароматним маслом.
  10. викладіть курку, залийте все бульйоном. Не забудьте посолити паелью. Прикрийте блюдо кришкою, тушкуйте на найменшому вогні 10-15 хвилин.
  11. коли більшість рідини вбереться в рис або випарується, покладіть горошок, залийте біле вино. Продовжуйте тушкувати, поки рідина не випарується остаточно. В кінці встановіть найпотужніший вогонь.
  12. вимкніть конфорку, щільно закрийте сковорідку кришкою. Залиште трохи постояти, насититися.

Ще один класичний варіант паельї, в якому використовуються креветки – найбільш популярний продукт моря. Рецепт приготування рису тільки з креветками , без курки, ви знайдете на іншій сторінці.

Візьміть:

  • курка (філе стегон) – 500 гр.
  • курячий бульйон-700 мл.
  • рис, круглий – 300 гр.
  • креветки-200 гр.
  • біле вино (сухе) – 200 мл
  • зелений горошок – 100 гр.
  • помідори-2 шт.
  • цибулина.
  • болгарський перець – 1 шт.
  • часникові зубчики – 4 шт.
  • лимон.
  • оливкова олія – 100 мл
  • петрушка – декілька гілочок.
  • шафран-щіпка.
  • перець горошком – за смаком.
  • мелений перець, сіль – за смаком.

Покроковий рецепт:

Зваріть трохи курячого м’яса, відлийте необхідну кількість бульйону в миску, киньте щіпку шафрану, розмішайте. М’ясо допустимо замінити бульйонним кубиком.

Налийте на сковорідку масло, розжарити його. Викладіть порізане шматочками куряче філе. Обсмажуйте до напівготовності на середньому вогні.

Додайте подрібнений маленьким кубиком цибулю.

Порубати часникові зубчики, відправте слідом.

Викладіть рисову крупу. Перемішайте, додайте вогню, смажте 2-3 хвилини, не припиняючи помішувати.

Дрібно наріжте помідори. З солодкого перців видаліть насіння з перегородками, покришите м’якоть кубиками, аналогічно помідорів. Перекладіть на сковорідку. Продовжуйте смажити ще пару хвилин, не перестаючи розмішувати вміст.

Влийте бульйон з шафраном, відразу посоліть, поперчіть, киньте горошини перцю.

Коли паелья закипить, влийте сухе вино.

Накрийте сковорідку кришкою (не до кінця, щоб рідина не википала), зменшіть вогонь до мінімуму. Готуйте при тихому бурлінні приблизно 15 хвилин. За цей час бульйон практично вбереться в крупинки рису.

Покладіть зелений горошок.

Зверху покладіть по колу свіжі очищені креветки. Полийте рис лимонним соком (вичавленим зі свіжого цитруса).

Посипте рубаною петрушкою.

Додайте трохи потужності вогню, закрийте сковорідку кришкою. Гасіть 3-4 хвилинки до готовності. Цього часу достатньо, щоб креветки приготувалися. Приємного апетиту!

Паелья з куркою з овочами і копченою ковбасою

Ще один популярний варіант відомого страви. У класичній версії іспанці кладуть чорісо-іспанську ковбасу або мисливські ковбаски. Не знайдете, губитися не варто, використовуйте будь-яку напівкопчену ковбаску.

Беремо:

  • куряче філе-600 гр.
  • рис-220 гр.
  • курячий бульйон-2 склянки.
  • копчена ковбаса-150 гр.
  • велика морквина, помідор, болгарський перець – по 1 шт.
  • цибуля-2 головки.
  • часник-6-7 зубків.
  • зелений горошок-5 великих ложок (можна замінити кукурудзою).
  • куркума-маленька ложка.
  • рослинне масло – 40 мл
  • зелень петрушки, сіль, чорний перець – за смаком.

Як готувати:

  1. обполосніть, промокніть, потім наріжте куряче філе середніми кубиками.
  2. поріжте моркву брусочками, цибулю-кубиками. Солодкий перець, вийнявши насіння, поділіть кубиками.
  3. наріжте копчену ковбасу аналогічно овочам.
  4. обсмажте на сильному вогні курку. Через п’ять хвилин, коли шматочки підрум’яняться, додайте подрібнені цибулю з морквою.
  5. продовжуйте смажити ще хвилин п’ять, не забуваючи часто помішувати вміст.
  6. викладіть ковбасу, нарізку солодкого перцю, помідори, з яких (за бажанням), можна зняти шкірку. Смажте ще 5 хвилин.
  7. покладіть на сковорідку горошок, рубаний часник, куркуму, посоліть. Якщо захочеться додати ще якісь приправи, кладіть на даному етапі. Зменшіть вогонь, тушкуйте вміст пару хвилин.
  8. зверху розсипте рівним шаром промитий рис. Залийте курячим бульйоном, простежте,що рідина була вище продуктів на 1-1, 5 сантиметра. Бульйон з натурального м’яса допускається замінити бульйонним кубиком, або звичайною водою.
  9. коли паелья закипить, зменшіть вогонь, закрийте сковорідку. Млоїте блюдо при тихому кипінні 15-20 хвилин.
  10. прикрасьте подрібненою зеленню, вимкніть конфорку і дайте настоятися не менше 5 хвилин.

Паелья з куркою і квасолею – простий рецепт

Пропоную варіант, адаптований для нашої країни. Можливо, він не зовсім класичний, але вдалий – це точно.

Буде потрібно:

  • курка-300 гр.
  • рис-130 гр.
  • квасоля, сира-100 гр.
  • лук, морква – по 1 шт.
  • часник – 1-2 часточки.
  • лимон.
  • соняшникова олія-80 мл.
  • базилік, куркума – по ½ маленькій ложці.
  • готова гірчиця-1,5 маленької ложки.
  • сіль – ½ маленької ложки.
  • цукор-2 щіпки.
  • вода-500 мл.

Приготування:

  1. заздалегідь вимочіть зерна квасолі, заливши холодною водою на 6 годин. Після обполосніть її, налийте нову воду, відваріть до м’якості, на що піде приблизно 30-45 хвилин.
  2. злийте рідину, перекладіть в миску, на час відставте в сторону.
  3. настругайте філе курки шматочками середньої величини. Обсмажуйте протягом 3 хвилин в розпеченому маслі, виклавши на сковороду. Після перекладіть в окрему миску.
  4. замість курки покладіть обсмажуватися цибулю. Через пару хвилин додайтеМорквина. Слідом викладіть рубаний часник. Додайте ще 10 секунд смаження.
  5. посипте овочі куркумою, базиліком, викладіть гірчицю. Смажте помішуючи приблизно з хвилинку, встановивши вогонь на максимум.
  6. поверніть на сковорідку куряче м’ясо, квасолю. Закиньте рис, відразу посоліть, поперчіть, добре перемішайте.
  7. відріжте від лимона 4 часточки, видавіть 2 столові ложки соку.
  8. закип’ятіть воду, залийте в паелью. Додайте вогонь, дочекайтеся, коли вміст закипить.
  9. зменшіть потужність, накрийте кришкою, продовжуйте томити на повільному вогні 25 хвилин, поки вода повністю не вбереться в крупу.

Як приготувати паелью з куркою і грибами

Дуже простий рецепт приготування улюбленої страви, яке не складно зробити вдома. Беріть печериці, вони найбільш доступні з грибів.

Склад:

  • куряче філе-200 гр.
  • гриби-150 гр.
  • морквина.
  • болгарський перець.
  • часник-2 часточки.
  • рис-300 гр.
  • томатна паста – 2 столові ложки.
  • оливкова олія – 2 столові ложки.
  • паприка, гострий чилі, куркума, чорний перець – по щіпці.
  • сіль-за смаком.

Як приготувати:

  1. промийте м’ясо, підсушіть, наріжте смужками.
  2. перекладіть в розпечене масло, посмажте до появи приємної рум’яності. Приберіть в миску.
  3. на місце, що звільнилося викладіть болгарський перець, порізаний кубиками.
  4. через пару хвилин обсмажування додайте моркву, порізану половинками кілець.
  5. на окремій сковороді обсмажте порізані пластинами гриби. Коли вода повністю випарується і грибочки зарум’яняться, додайте курку.
  6. смажте разом 2-4 хвилини. Закладіть подрібнений за допомогою преса часник, томатну пасту, всі необхідні приправи, перераховані в рецепті.
  7. поверніть на сковорідку обсмажені овочі, додайте рис. Влийте воду, посоліть.
  8. варіть при тихому бурлінні, поки компоненти не стануть повністю готові.

Відео-рецепт: паелья з куркою і морепродуктами в домашніх умовах

Дуже популярний варіант, приготування якого краще вчитися у фахівців. Дивіться, уважно слухайте поради, повторюйте дії автора ролика. Смачного, нехай на вашому столі буде тільки найсмачніша паелья з куркою!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here