Каші для схуднення і здоров’я: корисні чи шкідливі?

0
43

Насправді, більшість звичних нам каш – це багатющий джерело клітковини обох необхідних для нормальної діяльності організму видів: нерозчинний, який механічно видаляє шлаки з травного тракту, і бета-глюкон, який проникає в кровоносні судини, а там пов’язує і виводить з організму холестерин. Інакше кажучи-каші для здоров’я практично незамінні, але тільки якщо вживати їх правильно, вчасно і без фанатизму …

Каші для здоров’я? безумовно-так!

А чим ще корисні каші для здоров’я, крім вмісту “різномастої” клітковини (яка, до речі, і в процесі схуднення грає далеко не останню роль)? як не дивно-вітамінами! з вітамінів основні “мешканці” каш-вітаміни групи в. Вони “відповідають” за стан шкіри, волосся і нігтів. До речі, цинк і селен, якими теж багаті злаки, «працюють» в тому ж напрямку. Вітамін е, якого в крупах також предостатньо, підвищує стресостійкість, підтримує роботу мозку, сприяє переробці білків (що так само має порадувати любителів дієт).

Інші вітаміни в злаках також присутні, їх набір у кожної каші свій. Однак, дієтологи радять вибирати ті крупи, які здавна звичні для того регіону проживання, де ви виросли.

Ферменти для переробки круп нам дістаються у спадок від далеких предків. Так що для уродженців середньої смуги набагато корисніше будуть пшонка, гречка і вівсянка, ніж доступні, але менш звичні соя або кус-кус.

Каші для схуднення? швидше так, ніж ні …

Для схуднення каші теж можуть бути дуже корисні, правда, не всі. Наприклад, манну кашу, вівсянку, перловку — рідко зустрінеш в дієтичному меню. Тоді як гречана каша, ячна, кукурудзяна-хороші помічники (хоч і не щоденні!) у справі схуднення.

Їдять каші на дієті, в основному, через високий вміст клітковини. Але і високий вміст вітамінів та мікроелементів-ніколи не буде зайвим в раціоні, навмисно збідненому з метою схуднення.

Однак слід пам’ятати, що, якщо ви трепетно стежите за своєю вагою і фігурою, вживати каші після 13:00 для вас — табу.

Всякої каші-свій час і місце

«вранці — каша, вдень — м’ясо»… Це дієтологічна класика по-англійськи. Сучасні фахівці в області здорового харчування цілком згодні з такою точкою зору, і рекомендують вживати круп’яні каші тричі на тиждень і бажано — вранці.

Пояснення тут просте: каші — це «повільні» вуглеводи. Тобто засвоюються вони поступово, протягом декількох годин, довго підтримуючи відчуття ситості.

Якщо вам кажуть, що каші для схуднення занадто калорійні, і від них, навпаки, повніють — не вірте. Так, каші це досить калорійні страви (в середньому 330 ккал/100 гр), але не більше, ніж, наприклад, голубці з м’ясом (500 ккал/100 гр) або пельмені (350 ккал/100 гр). При цьому в кашах є більшість необхідних організму амінокислот, клітковина і немає тваринних жирів — тобто для здоров’я вони куди корисніше, ніж вареники і пельмені. Але тільки в тому випадку, звичайно, якщо ви не заправляєте кашу вершковим маслом в співвідношенні 1:1.

Візьміть собі на замітку: якщо ви вживаєте кашу для здоров’я — досить додати в неї 1 ч. Л. Вершкового масла на порцію, а якщо ви вирішили їсти кашу для схуднення — то про олію (будь-якому!) доведеться і зовсім забути.

Виберіть свою кашу!

  1. Гречана: багата залізом і кальцієм, вітамінами групи в, містить багато легкозасвоюваних білків (тому в китаї її вважають рівноцінною заміною м’яса). Корисна для профілактики серцево-судинних захворювань, допомагає при гіпертонії, захворюваннях печінки, набряках. Нормалізує травлення і роботу кишечника. Крім того, гречка містить 8% кверцетину, який вважається одним з найпотужніших натуральних речовин для профілактики і терапії раку.калорійність: 329 ккал / 100 гр.

  2. Кукурудзяна: сприяє оздоровленню кишечника, містить кремній, який позитивно впливає на стан зубів. Ще один плюс в тому, що з кукурудзи виходить малокалорійна каша, яка ще й здатна виводити жир з організму.калорійність: 325 ккал / 100 гр.

  3. Манна: всупереч сформованому стереотипу, далеко не найкорисніша каша. По-перше, містить дуже алергенний рослинний білок глютен, по-друге, вимиває з організму кальцій. З іншого боку, її рекомендують всім, що страждають від хвороб шлунка.калорійність: 326 ккал/100 гр.

  4. Вівсяна: досить калорійна, дає» обволікаючий ” ефект. Корисна при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Наприклад, вівсяна клейка каша-щоденний сніданок при лікувальній дієті стіл 1, яку лікарі прописують при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки.калорійність: 345 ккал/100 гр.

  5. Перлова: нормалізує обмін речовин (наприклад, в початкових стадіях ожиріння), багата мікроелементами, вітамінами групи в.добре допомагає при алергіях, рекомендується для профілактики недокрів’я.калорійність: 324 ккал / 100 гр.

  6. Пшоняна: виводить з організму зайві мінеральні солі, пов’язує і виводить з організму жири. Пшоно багате вітаміном а, який допомагає утримувати вологу в клітинах шкіри і сприяє її регенерації. Крім того, каша містить солі кальцію і магнію, які необхідні для нормальної роботи серця і судин. Погано одне-пшоно недовго зберігається (показник свіжості — насичений жовтий колір). Якщо крупа зблідла, значить, втратила переважну більшість своїх корисних властивостей.калорійність: 334 ккал / 100 гр.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here