Квашені зелені помідори на зиму-кращі рецепти в банках, відрі

0
12

смак квашених зелених помідорів багатьом з нас знайомий з дитинства. За старих часів, та й потім, за часів радянського дефіциту, нестиглі томати заготовляли найчастіше шляхом природного сквашування, оскільки це було швидко, смачно, і просто. В силу кліматичних умов частина томатів не встигає визріти на кущах. Невелика їх кількість можна розкласти на підвіконні і почекати, коли вони почервоніють. Що робити, якщо урожай зашкалює, а ми змушені знімати томати задовго до дозрівання? на цей випадок у господинь зібралася ціла серія рецептів заготовки зелених помідорів на зиму, зокрема – квашення.

В результаті цього способу збереження врожаю, помідори виходять солоними , тільки з легкою кислинкою. Але, на відміну від маринованих , кислинка виходить без укусу, а шляхом натурального бродіння. Заквасити овочі можна в каструлі, відрі, скляних банках або по – старому-в бочках. Консервування не вимагає стерилізації. Що стосується приправ, то, як правило, використовуються всі ті, що і в бочковому сквашуванні.

Кисленькі, трохи гостренькі, ці помідори подобаються практично всім.

Візьміть на 3 літрову банку:

  • томати, зелені — 2 кг.
  • часник-3-5 часточок.
  • гострий перець – ½ стручка.
  • запашний і чорний перець-по 7 горошин.
  • гвоздика – 4-5 шт.
  • лаврушка – 3-4 шт.
  • кріп – 2 парасольки.
  • листя хрону.
  • сіль-2 великі ложки.
  • цукор-велика ложка.

Як засолити:

Обполосніть овочі, видаліть зіпсовані і м’які.

Закиньте на дно банки все, перераховані в складі рецепта, пряні приправи.

Почніть заповнювати банку помідорами. Обов’язково робіть надрізи біля плодоніжки хрест-навхрест.

Укладайте овочі щільно, щоб залишалося менше просвітів, часто струшуйте банку.

Засипте сіль з цукром.

Залийте гарячою водою. Не обов’язково заливати крутим окропом, досить прогріти воду до 70-80 о с.багато господинь використовують холодну заливку, але в даному випадку томати будуть заквашуватися трохи довше.

Прикрийте заготовку капроновою кришкою, але не щільно. Візьміть ємність в руки, кілька разів поверніть, струсіть, щоб сіль розійшлася по банку.

Поставте під банку тарілку, щоб випливає при бродінні рідина не розтікалася. Залиште заготовку на 2 доби при кімнатній температурі. Незабаром почнеться процес бродіння, а розсіл помутніє.

Через два дні відкрийте томати, видаліть пінку, якщо знадобиться, підлийте трохи води. Знову прикрийте кришкою, залиште ще на пару днів.

Залежно від величини томатів і теплоти в квартирі, помідори можуть кваситися до тижня.

Перевіряйте овочі на смак (а вони у всіх різні, якщо пам’ятаєте), якщо вирішите, що помідори досить кислі, щільно закрийте банку кришкою і перенесіть в приміщення з низькою температурою, щоб зупинити процес бродіння.

Помідорам все одно, в чому вони будуть кваситися, головне, дотримати пропорції спецій і приправ. Тримайте дуже смачний варіант заготовки в звичайному емальованому або пластиковому відрі.

Беремо:

  • зелені томати-9 кг.
  • сіль-17,5 великих ложок.
  • вода-5 літрів.
  • часник-5 головок.
  • гірчиця зернова – насіння) – велика ложка.
  • листя хрону – 6 шт.
  • вишневе листя – 10 шт.
  • тархун – 2 гілочки.
  • коріандр-велика ложка.
  • селера-10 стебел.
  • кріп-великий пучок.
  • лавровий лист – 6 шт.
  • чорний перець (горошком) – чайна ложка.

Як заквасити:

  1. обполосніть овочі, зелень. Розділіть на 3 частини, оскільки укладати їх ми будемо шарами.
  2. постеліть на дно відерця все листя вишні, третину селери, кропу, лаврушки, тархуна.
  3. посипте шар зернами гірчиці, коріандром, чорний перцем. Розкидайте зубчики часнику (очищати його від лушпиння не потрібно).
  4. на зелену подушку покладіть шар томатів. Вниз раджу вниз укладати великі екземпляри, залишивши дрібниця для верхнього шару.
  5. накрийте шар другою частиною зелені і пряних приправ. Зверху покладіть 2 часникові головки. Потім розкладіть ще один шар помідорів і додайте зелені з приправами.
  6. зробіть останній шар з томатів.
  7. в окремій посудині розведіть сіль у воді. Розмішуйте, поки кристали не розчиняться повністю, осад злийте.
  8. залийте овочі розсолом, простежте, щоб рідина повністю покривала томати. Прикрийте будь плоскою тарілкою, встановіть вантаж.
  9. не прибирайте відро в холод, оскільки процес бродіння запускається в теплі. Відставте в затишне місце, нехай стоїть 2 тижні. Розсіл помутніє, почне бродити, з’явиться цвіль. Періодично промивайте тарілку.
  10. через 14 днів сильне бродіння повинно зупинитися, а помідори заквасяться. Спробуйте, якщо вирішите, що особисто для вас кислоти не вистачає, потримайте ще.
  11. щоб остаточно зупинити процес квашення, перенесіть відро в холодне місце і зберігайте там, поки не закінчаться.

Квашені зелені помідори з часником і зеленню в каструлі

Ще один класний рецепт квашення томатів, в каструлі. Втім, заготовити у відрі нам так само ніхто не заборонить. Зручність способу в каструлі в тому, що вони придатні для зберігання в квартирі, правда, тільки в холодильнику.

Буде потрібно:

  • незрілі помідори – 3,5 кг.
  • часник-12 часточок.
  • сіль-3,5-4 великі ложки.
  • гіркий перчик чилі-стручок.
  • листя хрону, естрагону – по 6 шт.
  • смородина, вишня (листя) – 30-35 листочків.
  • насіння кріп (або парасольки) – 45 гр.
  • вода-3 літри.

Як заготовити:

  1. наріжте пекучий стручок разом з насінням, зубчики часнику покришите пластинами.
  2. на дні каструлі зробіть подушку з листової зелені, покладіть трохи перцю і часнику. Якщо не знайдеться естрагону, замініть його петрушкою.
  3. викладіть помідори в один шар. Накрийте шаром зелені, часником і гірким перчиком. Укладайте, поки не закінчаться овочі.
  4. в окремій каструлі зробіть розсіл, розчинивши сіль в необхідній кількості холодної води.
  5. залийте розсіл в каструлю, притисніть овочі тарілкою і гнітом.
  6. час сквашування приблизний, в залежності від величини плодів і температури в квартирі. Орієнтовно, квашені помідори будуть готові через 2 тижні (плюс – мінус кілька днів).

Як квасити з виноградом

Цікавий рецепт заготовки помідорів з виноградом . Ми маринували, але червоні, вийшло дуже смачно, тепер черга за нестиглими томатами.

Знадобиться:

  • зелені томати.
  • виноград – жменю.
  • часник.
  • листя вишні та хрону.
  • парасольки кропу.
  • гострий червоний чилі.
  • сіль-на 1 літр води 50 гр.

Як квасити:

  1. встеліть дно банок листям хрону і вишні, киньте пару зубків часнику.
  2. заповніть банки томатами до половини. Покладіть ще вишневі і хрінові листя з часником.
  3. покладіть залишилися помідори, заповнюючи порожнечі ягідками винограду.
  4. закип’ятіть воду, засипавши на кожен літр 50 гр. Солі. Залийте в банки.
  5. прикрийте не щільно кришками, поставте на 3 дні в кімнатних умовах.
  6. продовжуйте квасити, поки не закінчиться процес бродіння. На це може піти до 2-2,5 тижнів. Потім віднесіть в холодне місце, щільно закривши ємності кришками.

Немає межі досконалості. Про такий рецепт особисто я не чула ніколи, але подивилася і загорілася. Зроблю в найближчі вихідні. Вдалих вам заготовок на зиму, нехай ваш стіл прикрашають найсмачніші розносоли із зелених помідорів.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here