Ох, лечо: топ-5 рецептів смачної закуски.

0
34




Про лечо, мабуть, чув кожен, і напевно кожен його пробував. Це класична страва угорської кухні, яке люблять усі господині вже не один десяток років. Смачно, красиво, можна подати як закуску, і як гарнір, а взимку баночка з лечо — просто палочка-виручалочка. Пропонуємо вам кілька рецептів цього ароматного страви, один з яких напевно захочеться втілити в життя.

Всі радянські господині просто обожнювали лечо і заготовляли його запас в сезон овочів. Готується страва досить просто, а взимку воно виручало родину — адже свіжих овочів було не дістати. Епоха дефіциту в минулому, але лечо продовжують любити і з радістю закочують баночки на радість родині. Лечо — відмінна закуска, його можна подати до будь-якої страви і навіть гості зрадіють такому домашньому частування. Обов’язкові інгредієнти класичного лечо: помідори, цибулю і солодкий перець. Універсального рецепту цієї страви не існує, тому лечо готують з додаванням моркви, цибулі, кабачка і взагалі проявляють максимум фантазії.

ЛЕЧО З МОРКВОЮ

Інгредієнти:
1 кг солодкого перцю,
700-800 г помідор,
2 моркви,
2 цибулини,
1-3 гірких перцю,
4-5 зубчиків часнику,
2 ст. л. цукру,
2 ч. л. солі,
2 ст. л. 9% оцту,
50 мл рослинного масла

Процес приготування:
1. Помідори перетворіть в пюре будь-яким способом. Подрібніть гіркий перець. Його можна взяти за смаком або зовсім виключити, якщо вам не до вподоби пекучий смак або ви готуєте для дітей. Часник видавити через прес. Солодкий перець наріжте широкими скибочками. Моркву натріть на тертці для корейських салатів. Цибулю наріжте півкільцями або соломкою.
2. У посуді для варіння салатів розжарте рослинне масло, викладіть до нього цибулю і тушкуйте до прозорості і м’якості близько 10 хвилин. Додайте моркву, перемішайте і продовжуйте тушкувати ще 5-7 хвилин. Потім додайте солодкий перець, гіркий перець, часник, залийте пюре з томатів і доведіть до кипіння. Після додайте сіль і цукор, зменшіть нагрів і тушкуйте під кришкою протягом 30 хвилин. Періодично перемішуйте.
3. В кінці додайте оцет, перемішайте, прогрійте 5 хвилин і розкладіть по стерилізованим банкам. Закатаю, переверніть, укутайте.

Ох, лечо: топ-5 рецептов вкусной закуски

ЛЕЧО З КАБАЧКІВ

Інгредієнти:
кабачки – 1 кг;
перець болгарський – 0,5 кг;
морква – 0,3 кг;
цибуля ріпчаста – 0,3 кг;
помідори червоні – 1,5 кг;
цукор – 1,5 ст. л.;
сіль – 1 ст. л.;
оцет 5% – 2 ст. л.;
масло рослинне – 70 мл

Процес приготування:
1. Заздалегідь приготуйте банки. Краще всього підійдуть літрові банки, так як в них лечо довше залишиться гарячим і таким чином пастеризується. Вимийте їх з содою, промийте гарячою водою. Потім стерилізують прийнятним для вас способом. В перевернутому вигляді залиште їх на рушник.
2. Почніть підготовку овочів до варінні з помідорів. Вимийте їх, розріжте навпіл, виріжте місце з’єднання з плодоніжкою. Перекрутіть томати на м’ясорубці. Перелийте в каструлю і поставте на помірний вогонь. Варіть 20 хвилин.
3. Поки томати увариваются, почистіть цибулю, обполосніть холодною водою, поріжте півкільцями або соломкою. Моркву очистіть, промийте, натріть на середній тертці або нарізати соломкою. Перець промийте, зріжте плодоніжки, видалити насіння. Нарізати широкими смужками. У кабачків обріжте плодоніжки. Плоди добре вимийте. У великих кабачків зріжте шкірку, молоді плоди залиште нечищеними. Розріжте їх уздовж на чотири частини, а потім наріжте поперек скибочками.
4. Після того як томатна маса трохи увариться, покладіть сіль, цукор і масло. Опустіть моркву. Перемішайте. Тушкуйте 5 хвилин. Покладіть цибулю. Знову перемішайте. Готуйте 5 хвилин. Покладіть перець і через 5 хвилин – кабачки. Перемішайте. Варіть на маленькому вогні 30 хвилин, періодично обережно помішуючи, щоб лечо не пристало до дна. За 5 хвилин до готовності влийте оцет.
5. У гарячому вигляді розкладіть лечо в банки і відразу ж закупорьте стерильними кришками. Банки переверніть догори дном, накрийте ковдрою і залиште до повного охолодження.

Ох, лечо: топ-5 рецептов вкусной закуски

ЛЕЧО З ТОМАТНОЮ ПАСТОЮ І ПАПРИКОЮ

Інгредієнти:
Червоний перець, 1 кг
Ріпчасту цибулю, 2 невеликі головки
Томатна паста 3-4 ст. л.
Паприка (порошок), 2 ч. л.
Сіль, 1 ч. л.
Цукор, 2 ст. л.
Яблучний оцет, 2 ст. л.
Вода 1-1,5 склянки
Рослинна олія

Процес приготування:
1. Перець і ріпчасту цибулю нарізаємо півкільцями, не дрібно. Викладаємо в каструлю, додаємо рослинне масло і прогріваємо разом помішуючи, хвилин 5-7.
2. Додаємо паприку, саме це головний секрет смачного лечо! Помішуємо, а то паприка швидко пригорає.
3. Наливаємо в миску води 1-1,5 склянки і розмішуємо в ній томатну пасту, потім виливаємо до перцю. Додаємо цукор, сіль, перемішуємо і тушкуємо на повільному вогні хвилин 30. В кінці додаємо оцет, перемішуємо, пробуємо, регулюємо за смаком.
4. Розливаємо по гарячих банкам. Баночки можна стерилізувати в мікрохвильовці, 2-3 хвилини, кришки залити окропом. Зберігати лечо в холодильнику або льосі.

Соус, варення і ще чотири заготовки з томатів на зиму

Ох, лечо: топ-5 рецептов вкусной закуски

ЛЕЧО З ТОМАТНИМ СОКОМ

Інгредієнти:
1 кг болгарського перцю (можна різних кольорів)
1 кг моркви
2-3 середніх цибулини
2 літра хорошого томатного соку
2-3 листочків лаврового листа
3 ст. ложки солі
2 ст. ложки цукру
2-3 головки часнику
4 ст. човни рослинного масла
1 стакан води
Щіпка чорного меленого перцю
Щіпка чилі дробленого
2 столові ложки гірчичного насіння

Процес приготування:
1. Нарізаємо крупно овочі. У каструлі для заготовок змішуємо томатний сік, сіль, цукор, ставимо на плиту і чекаємо, коли закипить. Закипіло, кидаємо туди моркву, варимо 2-3 хвилини, додаємо перець, цибулю, лавровий лист, олію, часник, варимо на повільному вогні 7 хвилин, додаємо спеції (чилі, чорний перець, гірчицю), перемішуємо, пробуємо.
2. Накриваємо кришкою і кип’ятимо ще 2-3 хвилини. Розливаємо по стерилізованим банкам, і під теплий плед, поки не охолонуть.
Зберігати в холодильнику.

Ох, лечо: топ-5 рецептов вкусной закуски

ЛЕЧО З БУРЯКОМ

Інгредієнти:
Помідори — 5 кг (круглі,стиглі)
Болгарський перець (червоний) — 4 кг
Цибуля — 1 кг
Буряк — 2 шт ( середні)
Рослинна олія — 200 мл
Сіль — 5 ст ложок
Цукор — 4 ст ложки
Чорний перець горошком — 1 ч. ложка
Лавровий лист — 4 шт
Сухий кріп — кілька гілочок
Зелень -1 пучок (петрушка, кріп)

Процес приготування:
1. Помідори, болгарський перець 1 кг, цибулю і буряк пропускаємо через м’ясорубку, додаємо масло і ставимо на вогонь. Як тільки томат закипить, кладемо сухі гілки кропу на 10 хвилин. Через 10 хвилин гілки кропу витягуємо з томату і варимо томат ще 30 хвилин.
2. Далі додаємо сіль, цукор і нарізаний по вашому смаку залишився болгарський перець. Варимо 10 хвилин додаємо перець горошком, лавровий лист і зелень. Варимо ще 5 хвилин і розливаємо по заздалегідь простерилизованным банкам і закручуємо кришками. Не забуваємо стерилізувати заздалегідь кришки.
З цієї кількості інгредієнтів виходить одинадцять банок по 700 грамів.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here