Скумбрія маринована в чаї, як копчена

0
44

Асортимент копченої риби в магазині не маленький. Але коштує вона недешево, а що в складі на око визначити не можна. Найнадійніший і безпечний спосіб — це приготувати скумбрію холодного копчення з чаєм, причому зробити це можна вдома без коптильні.

Інгредієнти

для маринаду знадобиться:

Риба підійде як свіжа, так і заморожена. Головне, щоб вона була жирна – практично кругла, тоді вона вийде особливо смачна.

Для приготування маринаду потрібно брати каструлю, в якій фарбуються яйця до великодня або таку, яку не шкода. Від лушпиння посуд забарвлюється сильно, особливо емальований. Якщо готувати скумбрію холодного копчення регулярно, то однією каструлькою можна і пожертвувати. Воно того варте: рибка виходить красива, ароматна, дуже смачна. І корисна: в ній багато повноцінного білка, жиру з омега-3 жирними кислотами, вітамінів а і д, мінералів. І за ціною скумбрія на відміну від лосося більш доступна.

Як вибрати хорошу морожену скумбрію

Свіжа скумбрія завжди краще замороженої, але в продажу вона не завжди зустрічається в охолодженому вигляді.

заморожену рибу хорошої якості можна відрізнити за такими ознаками:

  1. тушка риби не повинна мати пошкоджень, краще, щоб вона була рівна, не вигнута.
  2. плавники-щільно притиснуті до тулуба, хвостовий плавець не обламаний.
  3. шар льоду тонкий і рівномірний, без значних “напливів”, не жовтий або темно-коричневий від крові. Це ознака того, що рибу заморожували повільно.
  4. жовтих або “іржавих” плям на скумбрії бути не повинно.
  5. і ніякого стороннього запаху (різкого, неприємного, хімічного).
  6. також важливо не допускати багаторазового розморожування і заморожування скумбрії в домашніх умовах. Від перепадів температур риба починає швидко псуватися, у неї з’являється неприємний запах.

Приготування

Щоб приготувати скумбрію холодного копчення за цим рецептом, не потрібно ніяких пристосувань: ні дров, ні коптильні. Її можна готувати в міських умовах з продуктів, які завжди є під рукою. Варто лише зібрати трохи цибулиння.

промиту лушпиння цибулі залити водою (1 літр), кип’ятити 10 хвилин. Вогонь вимкнути, залишити ще на 5 хвилин. Потім відвар процідити.

Заварити чай з розрахунку 3 пакетика на 150 мл або 2 столових ложки листового чаю на таку ж кількість води.

потримати 10-15 хвилин, процідити. Настій повинен вийти міцним.

З’єднати відвар лушпиння, чай, всипати цукор і сіль, спеції. Закип’ятити суміш, накрити кришкою і залишити до повного охолодження. Можна остудити примусово на холодній водяній бані.

Поки маринад охолоджується, підготувати рибу. Якщо скумбрія заморожена, то розморозити. Відрізати голову, видалити нутрощі. Добре промити, особливо черевце.

На фото 2 скумбрії різного виду: атлантична і тихоокеанська. За смаком вони практично однакові, але у тихоокенской більш щільне і темне м’ясо.

В підходящу за розміром посуд покласти рибу, залити маринадом. Накрити тарілкою, притиснути невеликим вантажем. Заливка повинна добре покривати тушку скумбрії.

Риба за цим рецептом маринується 3 дні. Тримати її потрібно в прохолодному місці (холодильнику, погребі, балконі), двічі на добу перевертаючи. Тоді вона забарвиться і промаринуется рівномірно.

Після цього рибу дістати, обсушити паперовим рушником. Можна підвісити за хвіст на 1-2 години, щоб стекла зайва рідина. Для красивого блиску трохи змастити тушку скумбрії соняшниковою олією. Залишилося порізати і подавати на стіл.

При бажанні можна в маринад додати 1 столову ложку рідкого диму. З ним смачніше, але вже не так натурально. Та й у продажу коптильну рідину не завжди можна знайти. Я люблю більш м’які смак і аромат, тому скумбрія з чаєм і цибулевим лушпинням без додаткових ароматизаторів мені подобається більше.

Не варто боятися готувати продукти з риби в домашніх умовах. Посол і маринування гарантують безпеку скумбрії, а приготування без високих температур і всякої “хімії” робить її неймовірно смачною і поживною!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here