Як приготувати ідеальний фалафель.

0
27




Ніжні, хрусткі, з дурманним ароматом східних спецій — кульки фалафеля давно зробили крок за межі сходу і підкорили практично весь світ. І не дивно, адже це блюдо абсолютно універсальне. Його можна поєднувати з будь-якими соусами і приправами, додавати в салати і загортати в піту або лаваш, є в якості перекусу або основної страви — фалафель гарний у будь-якому місці і в будь-який час.

Невипадково на Близькому Сході досі не вщухають суперечки з приводу походження фалафеля. Одні дослідники вважають, що своїм походженням це блюдо зобов’язана Стародавньому Єгиптові, інші віддають лаври першовідкривачів Ізраїлю, а треті шукають витоки походження цих смачних нутовых кульок в Лівані, Пакистані, Сирії та Йорданії. Але ми не будемо вплутуватися в ці суперечки, адже наш інтерес до фалафелю не історичний, а виключно гастрономічний.

Якщо вам пощастить побувати в одній з країн, які щиро вважають фалафель своїм національним надбанням, не втрачайте шанс спробувати це смачне блюдо. Але навіть якщо ніяких подорожей найближчим часом ви не плануєте, не турбуйтеся — приготувати смачний фалафель можна і вдома. Головне — знати деякі секрети і тонкощі, про яких ми розповімо в цій статті.

Основа основ

Як правило, основу фалафеля становить нут, в простолюдді іменований турецьким горохом, баранячим горохом, пузырником, горохом шиш. Нут являє собою великі (0,5–1,5 сантиметра в діаметрі) боби коричнево-зеленого кольору, з насиченим горіховим смаком і маслянистою текстурою. Це один з кращих джерел білка і вуглеводів. У ньому також міститься калій і магній, корисні для імунітету та органів кровотворення, а також кальцій і фосфор, що допомагають зміцнити кісткову тканину.

У деяких країнах, наприклад, в Ізраїлі або Сирії, для фалафеля використовують тільки один нут, в інших же, як у Єгипті, наприклад, до нуту додають інші бобові — квасоля або боби каннеллини. На думку єгипетських господинь, так фалафель виходить більш ніжним і буквально тане в роті.

Ще один аргумент на користь суміші бобових полягає в тому, що крохмаль, що міститься в квасолі і бобах каннеллини, служить свого роду клеєм і не дає готових кульок фалафеля розпастися на частини. Для цієї ж мети деякий господині використовують борошно з водою або сире яйце.

Как приготовить идеальный фалафель

Вибираємо текстуру

Думки з цього приводу розділилися. Одні господині вважають, що текстура суміші для фалафеля повинні бути м’якою і ідеально гладкою, інші наполягають, що ідеальний фалафель повинен бути рихлим і з відчутними шматочками нуту, треті ж дотримуються золотої середини, частина інгредієнтів подрібнюючи до стану пасти, а іншу залишають досить грубого помелу. Що ж стосується м’якість і пухнастість, то деякі господині досягають цього з допомогою розпушувачів — соди або пекарського порошку.

Додаємо овочі

Для додання додаткового смаку фалафелю можна використовувати овочі. Як правило, до складу більшості рецептів входить ріпчасту або зелену цибулю. Деякі господині також люблять фалафель з інтенсивним часниковим смаком, додаючи в суміш велика кількість часнику.

Також в фалафель можна додати корінь селери і перець чилі. Але не забувайте, що перший з них володіє дуже сильним смаком і в неправильній пропорції може перебити смак і аромат всього страви, а другий в поєднанні з прянощами і спеціями може надати фалафелю занадто сильну гостроту.

Как приготовить идеальный фалафель

Надаємо гостроту і прянощі

Схід не був би Сходом, якби не було в його кухні великої кількості трав і прянощів. Для фалафеля вибирайте свіжу, соковиту зелень, бажано не в супермаркетах, а на фермерських ринках. З фалафелем відмінно буде поєднуватися петрушка і кінза, але ви можете додати будь-які інші трави на свій смак.

Що стосується прянощів, то ідеальним варіантом буде ліванська суміш з 7 прянощів. Якщо готової суміші не виявилося під рукою, приготуйте її самі, смешав½ чайної ложки меленого чорного перцю і по ¼ чайної ложки меленої кориці, імбиру, перцю і мускатного горіха.

Деякі господині додають у суміш також мелений коріандр, кмин, кайенский перець і пластівці червоного перцю чилі, але це вже справа смаку кожної господині — експериментуйте!

Ще один важливий елемент фалафеля — сіль, так як без неї страва може виявитися прісним і несмачним. Тому перш ніж формувати кульки, приготуйте кілька штук і спробуйте, не потрібно суміш ще трохи підсолити.

Формуємо фалафель

Щоб кульки було легше формувати, попередньо охолодіть суміш. Ідеальний розмір фалафеля — від 2 до 4 сантиметрів у діаметрі (приблизно 40 грамів). Так кульки приготуються рівномірно — всередині буде м’яка і пухнаста «начинка», а зовні хрустка скоринка. Щоб фалафель став ще більш апетитним, занурте кожен кульку в кунжут.

Фритюр, в якому смажиться фалафель, звичайно, не самий здоровий спосіб приготування їжі. Але щоб компенсувати цей недолік, обсушіть кожен кульку з допомогою паперової серветки, яка вбере весь ліній жир, і подавайте фалафель з великою кількістю овочевого салату.

Как приготовить идеальный фалафель

Фалафель з нутом і квасолею

З приготуванням фалафеля за цим рецептом впораються не тільки досвідчені господині, але і новачки від кулінарії.

Інгредієнти:

Сушений Нут 100 г
Очищена квасоля 200 г
Кмин мелений 1 ч. л.
Мелений коріандр 1 ч. л.
Ліванська суміш з 7 прянощів 1,5 ч. л.
Сіль 1 ч. л.
Поросяти, ягняти цибуля 1 шт.
Роздавлений часник 4 шт.
Кінза (зелень без стебел) 1 великий пучок
Петрушка (зелень без стебел) 1 невеликий пучок
Пекарський порошок 1/2 ч. л.
Насіння кунжуту 4 ст. л.
Соняшникова олія для фритюру

Спосіб приготування:

* З вечора замочити окремо нут і квасолю у великій кількості холодної води і залиште на ніч. Злийте воду, дайте нуту і квасолі обсохнути.

* Пересипте всю квасолю і половину нуту в чашу кухонного комбайна і подрібніть до отримання однорідної маси (будьте обережні, щоб не перевантажити свій процесор).

* Додати прянощі, сіль, цибулю і часник. Знову все перемішайте. В кінці додайте залишився нут і свіжі трави, ще раз все перемішайте, але стежте, щоб суміш не перетворилася в пюре — в ній повинні відчуватися грубуваті шматочки нуту.

* Нагрійте трохи масла в маленькій каструлі на сильному вогні і обсмажте чайну ложку суміші, щоб перевірити на сіль. Відрегулюйте смак, якщо необхідно, то додайте розпушувач.

* Охолодіть суміш протягом як мінімум 30 хвилин. Сформуйте невеликі гладенькі кульки, занурте їх у насіння кунжуту.

* Налийте в каструлю олію і нагрійте до 180 градусів. Обсмажте кульки до рум’яної скориночки і викладіть на паперові серветки, щоб вбралися надлишки масла.

* Подавайте з тахиной, підсмаженої пітою і великою кількістю овочевого салату.

Джерело

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here